GłównaAktualnościInformatoryKronika InternatuAbsolwenciAmperekKadraDokumentyRekrutacjaKontakt

Wydarzenia w Internacie ZSMEiE - 2003 / 2004

  


Wstecz      Dalej

Na przywitanie wiosny - Wieczór kulinarny w internacie

Przyrządzaniem dań z naleśników i turniejem kulinarnym uczcili nadejście wiosny wychowankowie Internatu Zespołu Szkół Mechanicznych, Elektrycznych i Elektronicznych na św. Józefa w Toruniu.

Zorganizowany przez samorząd internatu ZSMEiE i prowadzony przez wychowawcę mgr Wojciecha Struczyńskiego Wieczór Kulinarny zgromadził we wtorek, 23 marca br., liczną widownię.


Im wyżej tym lepiej

Pierwszoklasiści w akcji

Prezentacja nalesników

Reprezentacje pięciu grup wychowawczych w walce o punkty , z których każdy zamieniał się w nagrodę w postaci mandarynki, musiały udowodnić nie tylko znajomość tematyki kuchennej, ale popisać się własnoręcznym przygotowaniem potrawy. Młodzi kucharze przed turniejem w tajemnicy przygotowali przepisy na zadany temat tj. naleśniki i z pomocą internackiej kuchni zgromadzili produkty. Przez cały wieczór pitrasili swoje potrawy z niewielką przerwą na podrzucanie naleśników na patelni w rytmie walca.


To jest mozliwe

Praca wre

Prezentacja nalesników

Pozostali zawodnicy zmagali się tymczasem w konkurencjach:
1. Kto z nim wygra ? (prezentacja pomysłów, sztuczek lub rekordów)
2. Odgadywanie haseł kulinarnych na podstawie rysunków zawodnika z grupy np. flaki z olejem.
3. Odgadywanie haseł na podstawie prezentacji migowej np. przez żołądek do serca.
4. Zaśpiewanie piosenki na znaną melodię wg tekstu z "Kuchni polskiej".
5. Quiz "TAK - NIE" o tematyce kuchennej.
6. Zaprezentowanie anty-reklamy konsumpcyjnej czyli inscenizacja na temat szkodliwości używek.


Śpiewanie do tekstów
z książki kucharskiej

Prezentacja potraw
 

Śpiewanie do tekstów
z książki kucharskiej

Ostatnim punktem była prezentacja wykonanych potraw i ich ocena przez jury, które zachwycone zarówno prezencją, jak i smakiem naleśników nie miało sumienia dać not niższych od maksymalnych. Wychowankowie przedstawili do oceny naleśniki po cesarsku, z serem i rodzynkami, ze smażonymi bananami, z wędliną, dżemem, a także krokiety z pieczarkami z cebulką.


Rzut maturzysty

Uwaga sufit

Antyreklama tytoniu

Dowcipne konkursy, zacięta rywalizacja wśród zapachów przygotowywanych potraw sprawiły, że wszyscy uczestnicy wieczoru przywitali wiosnę świetnie się bawiąc. Zwycięzcami okazali się maturzyści co dowodzi, że sztuka kulinarna jednak opiera się na doświadczeniu.
Mirosław Kwiatkowski
Tekst i zdjęcia: Mirosław Kwiatkowski
Opracowanie WWW: MVS